Grundträning i agility för valpar, del 1

Nu ska jag äntligen få till att skriva detta inlägg! Vi och tre andra, som också har valpar och gillar agility, har under våren träffats två kvällar med en instruktör: Emmeli från Motala. Det har varit fantastiskt roligt! Och nu är tanken att ni också ska  få del av det.

Så, alla ni som läser detta, har valpar, gillar agility och tycker det är väääldigt lång tid kvar innan er hund blir ett år och ni kan börja träna agility: Här kommer några tips på vad ni kan börja med redan nu! 🙂

Vi träffades första gången den 17 april. Det första vi då gjorde var att lära valparna att runda en pinne. Vi använde klicker när vi gjorde detta. Man ska stå helt passiv riktigt nära pinnen och vänta på att hunden rör sig mot pinnen eller ens tittar mot den. Då klickar man. Sakta ökar man svårighetsgraden så att hunden till sist måste runda pinnen. När hunden börjar förstå att den ska runt kan man rusa iväg åt andra hållet så snart den rundar pinnen. Då blir den ännu mer peppad att snabbt runda pinnen. Här kommer en liten film som visar hur vi började med detta samt lite tips. 🙂

Inte helt enkelt till att börja med! Det syns att vi tränat mycket på att backa på sistone… Tanken med den här övningen är dels att lära hunden att jobba självständigt, dels att lära in snäva svängar vilket sedan kommer att behövas för att t.ex. runda hinder. Dessutom underlättar det när man senare ska lära in slalom. 🙂

Till nästa övning behövs tre pinnar (vi använde slalompinnar som går att köpa för några hundralappar på Rusta) och två kompostgaller. Tanken är även här att lära in snäva svängar. Agility går ju på tid! Så man vill redan från början träna på snabba tighta svängar. Det blev ingen bra film när Wilda gjorde det, men Ida och Pesto var jätteduktiga!

Den sista övningen gick ut på att lära sig springa genom en tunnel. Toby var en klippa på det. Wilda, däremot, hade en annan tanke om vad tunneln var till för.

Sigge, Wildas bror, var riktigt duktig! Han förstod genast vad det var frågan om. Det här var ju jättekul!

De första gångerna kan man skjuta ihop tunneln ordentligt så den blir riktigt kort. Det är bra om man är två personer, så kan den ena hålla i hunden på ena sidan och den andra ta ögonkontakt i andra ändan. Precis som med de andra övningarna – låt hunden ta eget initiativ! Och belöna när den gör det. Vi vill att de ska jobba självständigt, det vinner man så mycket på i längden. 🙂

Detta var första kurstillfället. Uppdaterar snart med del 2. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *