Grundträning i agility för valpar, del 2

Ha, ha, efter lång torka blir det nu ösregn på bloggfronten! 🙂

Lite mer inspiration till sommarträning! Detta är vad vi gjorde vid andra träningsträffen med Emmeli, den 29 maj.

Vi började med tips på hur man lär in kontaktfält (= början och slutet på balanshindren där hunden måste sätta minst en tass) med två på två av, d.v.s. hunden ska stanna med två tassar på marken och två på balansen. Det är egentligen samma grundtanke som när vi lärde in att runda pinnen, d.v.s. hunden ska själv komma på vad den ska göra. Man belönar alltså först att den alls visar intresse för hindret.

För att hjälpa hunden att komma rätt kan man öka hundens möjlighet att göra rätt. Här med hinderstöd på sidorna. Det märks att Wilda har tränat på att man ska runda hinderstöd… 🙂

Vi tränade också på att springa mellan hinderstöd. Emmeli påminde om att det är lätt att glömma bort att ge hopphindren värde. Hunden ska tycka det är så kul med hopphindren att den själv söker efter dem för att ta dem. Vi började med att ställa oss framför ett hopphinder (med bommen på marken såklart!) och belönade när hunden självmant rörde sig mot hindret. Sedan ökades svårigheten så de fick springa i full fart mellan hinderstöden innan belöningen (en leksak som kastades framför dem) kom.

Nästa steg var att de skulle springa mellan hinderstöden och sedan, som belöning, fick de ta tunneln. Här kommer Sigge, Wildas bror.

Och så Wilda, som här börjar med tunneln och sedan ska springa mellan hinderstöden.

Toby hade redan förstått hur kul det är med hopphinder – han sökte själv upp dem och kunde skickas självständigt rätt långt. Det var kul att se hur stor skillnad det gör! Så i sommar ska vi i allafall se till att hopphinder blir fantastiskt roliga! Fast man inte får hoppa dem än utan bara springa igenom dem. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *